Великобритания се готви да изпрати военен кораб HMS Trent в Гвиана

...
Великобритания се готви да изпрати военен кораб HMS Trent в Гвиана
Коментари Харесай

Великобритания изпраща военен кораб в Гвиана заради напрежението с Венецуела

Великобритания се готви да изпрати боен кораб HMS Trent в Гвиана в израз на дипломатическа и военна поддръжка за някогашната английска колония на фона на напрежението с Венецуела, заяви Би Би Си.

Венецуела възобнови претенциите си за противоречивата част от територията на Гвиана Есекибо. Тя е богата на нефт и минерали. Британското министерство на защитата удостовери, че ще взе участие в взаимни учения след Коледа.

Гвиана, която е член на Британската общественост, е единствената англоговоряща страна в Южна Америка.

HMS Trent е офшорен патрулен транспортен съд. Той беше изпратен в Карибския басейн, с цел да търси контрабандисти на опиати, само че беше пренасочен, откакто по-рано този месец държавното управление на Венецуела заплаши да анексира района Есекибо в Гвиана. Това породи опасения, че Венецуела може да нахлуе и да провокира първата междудържавна война в Южна Америка след Фолкландската война през 1982 година

Венецуела от дълго време претендира за благосъстоятелност върху Есекибо - район с повърхност 61 000 кв. благи, който обгръща към две трети от Гвиана.

Хълмовете и джунглите са богати на злато, диаманти и боксит, а край крайбрежията му са открити големи находища на петрол.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР